El ”Camino francés” till Santiago de Compostela

…om min vandring

El Camino betyder ”Vägen”, och den vägen leder till Santiago de Compostela, där aposteln Jakobs grav påstås vara, eller ända ut till kustbandets orter Mugia eller Fisterra, i norra Spanien,
Nu för tiden kommer folk dit av många olika orsaker: naturupplevelse, en paus från stress och jagandet, en andlig upplevelse och mycket annat.

Många ställer frågan “Hur lång är pilgrimsleden?”, men trots namnet består El Camino inte bara av en enda väg. Det är ett helt nätverk av pilgrimsleder som tar dig till Santiago de Compostela. Dessa pilgrimsleder kallas också för Jakobs vägen och är idag en del av UNESCO:s världskulturarv. De två mest kända och vandrade pilgrimsleder är: Camino francés och Camino del Norte:

Camino Francés” är den traditionella och mest kända pilgrimsled – med en längd på 835 km. Den börjar som namnet också antyder i Frankrike, där den vanligaste utgångspunkten ligger i Pyrenéerna St-Jean-Pied-de-Port

Den franska leden (Camino francés)

https://www.spainismore.se/camino-de-santiago-se/camino-de-santiago-frances

Förberedelser 2019… 2020…
Läser på… 
Går in skor.. goretex ( 1 år)
Köpt ryggsäck., ( för max 30 L /8 kg packning)
Liggunderlag för safe/freschören
Vindjacka. Bra ullsrumpor och underkläder

Tröjor t-shirt… Tele laddare.. Euro

https://www.spainismore.se/camino-de-santiago-se/camino-de-santiago-frances

Camino Francés

Camino Francés är den populäraste, rikast på historiska sevärdheter och därmed den internationellt mest kända. Den franska vägen har skildrats i många böcker och filmer under åren. Camino Francés börjar i den franska byn St Jean Pied de Port och korsar redan under den första etappen gränsen till Spanien. Ideal både för vandrings- och cykelresor. En oförglömlig Camino-upplevelse.

Sträckor

Camino Francés

Sträckor :     

Om Camino Francés

  • Längd: 779 km.  ( 835 Km )
  • Startpunkt: St-Jean-Pied-de-Port, i Frankrike. 
  • Slutpunkt: Santiago de Compostela. ( Mugia eller Fisterra)

Camino Francés anses vara den viktigaste pilgrimsvägen i Europa och betraktas som själva ”huvudleden”. De omväxlande landskapen, enormt rik historia/kultur, gemenskapen samt pilgrimsatmosfären lockar vandrare från värdens alla hörn. Varje år är över 150 olika länder representerade på denna led – antingen tills fots eller på cykel.

Santiago de Compostela blev under medeltiden en vallfärdsort för hundratusentals pilgrimer. Vägen dit var lång och fylld av faror, pilgrimerna kom att stöta på rövare, svårpasserande platser och krig. De kristna kungarna och adelsmännen beslöt sig för att skydda pilgrimerna och byggde broar, sjukhus, slott m.m. längs med leden. Detta ledde till att byar/städer uppstod och den iberiska halvön, som var under morisk ockupation, börjades så småningom att återvinnas.

År 1135 bekräftades den franska vägen i publikationen Codex Calixtinus, som var en medeltida ”guide” för pilgrimer på sin väg till Santiago, författad av den franska prästen Aymeric Picaud. Ledens populäritet upprätthölls fram till 1700-talet (år 1434 är det första ”heliga året” dokumenterat). Pilgrimsvandringarna avtog sedan fram tills mitten av 1900-talet.

Efter världskrigen började pilgrimsvandringarna åter ta fart efter jakten på en symbol för europeisk sammanhållning. Olika Camino-föreningar grundades och Camino Francés markerades med de karakteristiska gula pilarna som vägvisare. Det heliga året 1993 blev ytterligare en vändpunkt, med stöd från Xunta de Galicia (Galiciens regionala regering) restaurerades leden och marknadsfördes framgångsrikt på en rad olika sätt. Vare sig det gäller religiösa, kulturella, fysiska/idrottsliga, eller personlig utveckling – leden är till för alla. Efter 1993 har Camino Francés fortsatt att växa varje år!

Fördelarna med den här leden är många. Å ena sidan är den fylld av historiska monument såsom katedraler, kyrkor, kloster, romerska broar m.m. Å andra sidan vandrar man genom varierande landskap, från de bergiga Pyrenéerna, La Riojas vinfält, på Mesetaplatån till Galiciens böljande kullar och frodiga skogar. Man passerar dessutom historiska metropoler som Pamplona, Burgos, Logroño, León och Astorga. Dessutom massvis med harmoniska medeltida byar (Puente la Reina, Santo Domingo de la Calzada, Sahagún, Sarria, m.m.) som följer som på ett pärlband längs med leden.

Säkerheten på leden är hög, den är väl markerad med skyltar/pilar och alla nödvändiga servicefaciliteter finns (hotell, restauranger, stormarknader, tvättinrättningar, m.m.) både för vandrare och cyklister.