Other,  Privat

2020 09 06-07

6:e sept

Flyget från Landvetter till Schiphol vidare till Charles de Gaulle
och anländer Bayonne-Biaritz sen eftermiddag
( https://sv.wikipedia.org/wiki/Biarritz)

Tåg till Saint-Jean-Pied-de-Port (ankom 21:15l= start i 08:00 den 7;e…mästan 800 km väntar
( https://sv.wikipedia.org/wiki/Saint-Jean-Pied-de-Port )

Nu vill jag hitta vart jag hämtar mitt ”CaminoPass”

7/9 Frukost och El Caminopasseten idag kortare tur idag 20 km ca. Tårna hmm… blev 9900 steg igår

Spänd , förväntansfull ..Ja lite rädd att kroppen, eller sinnet sviker

https://kunskapskanalen.se/program/21483/pilgrimsvandringen-i-spanien-avsnitt-1

https://kunskapskanalen.se/program/21824/pilgrimsvandringen-i-spanien-avsnitt-2-2

https://kunskapskanalen.se/program/22085/pilgrimsvandringen-i-spanien-avsnitt-3-2

https://norraspanien.se/camino-de-santiago/
Bye bye..
Schiphol / Amsterdam
Första nya mötet med en främling, jag köpte lite vatten till honom i Paris, Charles de Gaulle,. Fransoa är på väg till Schweiz till sin dotter. Han är tyvärr sjuk. Inte corona.
Nära nu

Hade lite flyt och hängde på tre andra pilgrimer Två Tyskar och en Canadensiska och hittade bostad för natten. Inte hos dom, men väl i samma hus.

… 7:e sept

Blev lite för många steg.. Får se om tånagel funkar eller vila. Annars blir det 20 km i morgon… Se you

Det blev en fin resa ner till Frankrike, lite tur på tåget mellan Biaritz och St Paul P de Port träffar jag på två kvinnor från Schwäben som har en bokning på Alberga och blir hämtade , . Jag frågan om jag kanske kan ta rygg och se om det finns ytterligare en säng …Det fanns det och jag tar den 14 € . Jag hinner ut på byn och tar en bit mat för att sedan återvända till ett stort men rent och enkelt rum…

Morgonen kommer tidigt och en enklare frukost av en bit bröd och kopp kaffe och sedan ut..Mitt pass för Caminon lär jag mig nu finns att köpa överallt. SÅ jag köper ett på härberget där jag övernattade. Lastar på och börjar gå.

Det är en superfin morgon och friskt, De tyska damerna har redan lämnat en timme för mig. Nu kommer jag fram till första stigen och pilgrimspilarna börjar visa sig. Inget svårt att hitta.

Men det var ruskigt vad mycket uppför.. jag tänker att bakom nästa kulle blir det nerför igen. Men inte de pågår i 7 km och mitt första vattenstopp för påfyllning närmar sig. Vad jag nu inte vet är att stannar jag inte här utan går vidare så är nästa stopp inte förrän om ytterligare 20 km eller som jag går (missade en genväg) 23 km, Roncervalle. Det är slående vackert och jag går ..Uppför. uppför och ytterligare uppför. Går igenom koängar, fårhagar och är högt upp . Blir euforisk och börjar ”gapskratta” och sjunger gospel för fåren. Är dom vilda fåren, jag ser inget staket. Dom tittar på mig och undrar nog , vad hände där..

Efter ytterligare en liten sträcka ser jag en fransman med en liten lastbil som han plockat varor ur på ett litet bord och säljer, kokta ägg, bröd, egen fårost och frukt och juice. Jag köper ett ägg och ett äpple och en apelsin och toppar men en mangodryck.

Jag slår mig ner på lite avsats och ser att där sitter en pilgrim, – Hur går det för dig,.. Allt bra och vi språkas vid. Han bjuder på soten han just köpt. SÅ himmelsk god. Det är Pierre och vi slår följe på resan vidare.

Vi passerar ”Roland Fontain”, en stilla naturfontän med färskt bergsvatten ur Pyrenéerna strömmande. Jag fyller min flaska igen.

Det slutar aldrig att gå uppför och under svåra steg uppmuntrar vi varandra och lär känna varann bättre med tillrop om ”även ett litet trött steg är ett steg.-

Vi kommer tror vi den allra högsta punkten på Pyrenéerna, och där sitter en man i sina bästa år, kanske 45-50 år och vi frågar hur hans Caminino går. BRa , jag har varit ute i 56 dagar och går Linge 11 eller 12, ..tvärs öst-väst och väst – öst i retur ,. David är från Barcelona och Pierre vill ta ett kort men det vill inte David.. han är lite ”kino” med kort. Jag försöker men ett kort käckt tillrop. Ja här sitter du på toppen av allt.. David tittar på mig, eller rättare sagt ser rakt på, och igenom mig, tyst. …Vad fan sa jag ?. . David säger, Vad menar du? —goda råd är dyra och jag säger nåt i stil med att detta är den högsta punkten på El Comino’n. – OKej du menar så svarar han och inser att jag har ingen aning om vad hans höjder eller annat är. Inser att jag lagt en värdering ”åt honom” . DU gör din Camino, fine med det. Lärde mig nåt. Vi lämnar David och går vidare han säger nåt med – ”Ill catch up whith you gays”. Tror han ja, det är ju bara 7 km kvar till Roncevalle. Vi gör vidare Pierre och jag, . Det är nerför , och jävla vad mycket nerför… Det som var jiobbigt uppför blir nu en ännu värre nerför. Jag ser härbärget/Arberga i Roncevall och kyrkan som håller mässa varje dag kl 20:00, för pilgrimmer, på franska, eller spanska. Jag och Pierre går in och lyssnar en stund ,. men jag viker fort ner mig och vill gå och vila.

En ny dag väntar i morgon och Pierre tröstar mig med att säga ”kroppen har en förunderlig förmåga att läka under natten”. Och, kroppen gör en rejäl återhämtning även om sömnen i sovsalen är ovan och inte helt ok.